Products from

Zeeuwsche Zoute bv

Salt farmer, Bruinisse
Christian Clerx
Christian Clerx started Zeeuwsche Zoute bv in 2019. Their farm is located in Bruinisse, Zeeland.

Their farm

Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland. Dit authentieke vissersdorp is gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. De zoutziederij is een initiatief van Christian Clerx, een geboren en getogen Zeeuw. Voor zijn werk was hij veel in het buitenland en zag hij in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Hij vroeg zich af waarom er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout was. In 2019 begon hij in het weekend vanuit zijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk te gaan om met water uit de Oosterschelde zout te maken.

Inmiddels produceert Zeeuwsche Zoute ongeveer 300 kilo ambachtelijk zeezout per maand van water uit de Oosterschelde en bestaat het team uit 5 enthousiaste medestanders. De locatie in Bruinisse is een uitgelezen plek om zout te maken, aangezien de nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken het water op natuurlijke wijze zuiveren. Zo filtert een oester 5 liter water in een uur en een mossel zelfs 10 liter.

Zeeuwsche Zoute gebruikt een combinatie van Zeeuws vakmanschap en moderne technieken. Zo wordt bijvoorbeeld het calcium met de hand afgeschept omdat dit een bittere smaak aan zout geeft. Deze methoden en technieken zorgen voor een authentiek zoutproduct dat het dagelijks leven verrijkt en zorgt voor een nieuwe smaaksensatie. De zoutkristallen geven een knisperend mondgevoel en een hoge smaak, waardoor je minder zout nodig hebt. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. Later, in de Middeleeuwen, groeide dit uit tot een waar ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie weer nieuw leven in met nieuwe zoutvarianten: puur, gerookt en binnenkort ook in zilte combinaties met zeewier, zeekraal en kruiden.

Met elke optimalisatie die Zeeuwsche Zoute doorvoert wordt ook een stap gezet in het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Op dit moment wordt stroom van windmolens gebruikt, maar de ambitie is om door middel van zonne-energie het volledige productieproces van stroom te kunnen voorzien. Op termijn wil Zeeuwsche Zoute het productieproces volledig circulair maken. Op dit moment wordt de restwarmte van de kookketels al herbruikt om het koude water voor te verwarmen en gebruikt een glazenwassersbedrijf uit Zierikzee het gedestilleerde water.

Address
Nijverheidsweg 53
4311 RT Bruinisse
2019
Established in
4
full-time employees

Zeeuwsche Zoute bv's professions and practices

Premises

I use my own premise

Base ingredient

Zout

My ingredients come from a national supplier, All the main ingredients I use are produced by myself, My ingredients come from a local farmer

I use local products (-150 km), I use products from a certified source, I use handmade ingredients

Secondary ingredients

Secondary ingredients : not specified

The secondary ingredients I use are produced by myself, My ingredients come from a local farmer, My ingredients come from a national supplier

I use local products (-150 km), I use products from a certified source, I use handmade ingredients

Other ingredients

Zeekraal, wakame

I produce the ingredients myself, My other ingredients come from a local farmer

I use organic ingredients, I use handmade ingredients, I use local products (-150 km)

Comments

Zeeuwsche Zoute gebruikt een combinatie van Zeeuws vakmanschap en moderne technieken. Zo wordt bijvoorbeeld het calcium met de hand afgeschept omdat dit een bittere smaak aan zout geeft.

This information has been declared by the Producer.