Products from

Natuurboerderij De Overvloed

Fruit farmer, Farmer (other animals), Chicken farmer, Vegetable grower, Ransberg
Jef Aerts
Jef Aerts started Natuurboerderij De Overvloed in 2022. Their farm is located in Ransberg, Vlaanderen.

Their farm

Natuurboerderij De Overvloed is een kleine hoeve op de zuidhelling van de Ransberg, omgeven door hagen, houtkanten en fruitbomen. Katlyn, Jef en hun drie kinderen kweken er naast veelkleurige groenten, fruit en noten ook tal van erfgoedrassen van kippen, eenden en schapen. Natuur, dierenwelzijn en landbouw zijn hier nauw met elkaar verbonden.

Biodiversiteit staat voorop, zowel in de zorg om de inheemse fauna en flora, als in de keuze voor oude of speciale rassen van landbouwgewassen en -dieren. Zo zorgen zes traditionele kippenrassen - zoals de Zweedse bloemenkip, het Brabants hoen en de Welsumer - voor verse eitjes in verschillende kleuren, van poederroze tot blauw met spikkels. De vacht van de Gotland pelsschapen wordt gesponnen tot zilvergrijze bolletjes wol. En ook in de keuze van onze slaplantjes, radijzen of perziken gaan we op zoek naar bijzondere variëteiten, die verrassen door hun unieke smaak of kleur.

Vanaf het voorjaar 2022 levert onze kleinschalige boerderij kakelbonte eitjes aan Boeren en Buren. Daarnaast zijn we druk bezig met de verdere aanplant en inrichting van onze gronden voor een gemengde teelt van een- en meerjarige gewassen. Naast de hoeve ligt een kruidenrijk weiland met fruit, noten en voederbomen voor het vee. De kippen scharrelen er vrij in de houtkanten. Vlakbij natuurgebied Heidebos bewerken we een perceel (voedsel)bos met een grote poel. Hier wonen heel wat wilde dieren en groeien bessen en noten tussen inheemse planten en kruiden.

Natuurboerderij De Overvloed gebruikt duurzame teeltmethoden met respect voor het milieu, zonder pesticiden of kunstmest. Onze leghennen worden volledig biologisch gevoederd. De schapen grazen in een roterend systeem, waarbij de ooien om de drie dagen naar nieuw kruidenrijk gras verhuizen. Hierdoor wordt meer koolstof opgeslagen in de bodem en kan deze beter water vasthouden. De groentebedden worden niet omgespit, maar bedekt met een dikke laag compost. Zo stimuleren we een levende bodem, die zorgt voor smaakvol en gezond voedsel.

Address
Kapelstraat 4
3470 Ransberg
2022
Established in
1
full-time employee

Natuurboerderij De Overvloed's professions and practices

Crops

Number of species grown each year : not specified

Outdoor cultivation, grown in a forest

Crop maintenance

Respect of permaculture guidelines

Plants and seeds

My ingredients come from a national supplier

Type of plants or seeds : not specified

Processing

I don't process my products

Other ingredients : not specified

Origin of other ingredients : not specified

Features of the other ingredients : not specified

Comments

We kiezen voor duurzame landbouwmethoden met respect voor het klimaat (agroforestry, voedselbosrandsysteem, zonder gebruik van pesticiden of kunstmest). Hierbij planten we in de eerste plaats oude, van nature resistente rassen van pit- en steenfruit, kleinfruit en noten met een bijzondere kleur of smaak.

This information has been declared by the Producer.