In de abdij van Westmalle is er niet alleen een brouwerij en een boerderij, maar sinds 1860 ook een kaasmakerij. De monniken maken er halfharde, gerijpte kaas. De echte trappistenkaas van Westmalle werd traditiegetrouw bereid van verse melk, die niet gepasteuriseerd is. De kaas is licht gezouten en heeft een egale structuur.
In de kaasmakerij primeert kwaliteit. Daarom gebruiken de monniken alleen melk van hun eigen koeien. Zo zijn ze zeker van een betrouwbare basisgrondstof, die ze zelf helemaal onder controle hebben. Ook de productie verloopt zo natuurlijk mogelijk, zonder te ontromen en bewaarmiddelen of kleurstoffen toe te voegen. Wanneer de koeien in de lente naar de verse weiden gaan, krijgt de kaas daarom een wat andere kleur dan wanneer ze in de winter op stal blijven.
De productie van de trappistenkaas van Westmalle is beperkt. Hij is alleen maar verkrijgbaar aan de poort van de abdij, in ‘Café Trappisten’, rechtover de abdij, of in enkele geselecteerde winkels en marktkramen.
We vervaardigen één type kaas, in drie varianten die verschillen in rijpingsduur: 2, 6 en 12 maanden. De tijd doet zijn werk en beloont ons met een natuurlijke evolutie in de smaak en textuur van de kazen. Kenmerkend voor alle variëteiten is het lage zoutgehalte.
De Westmalle kazen zijn heel veelzijdig. Ze passen bij elk moment van de dag: tussen de boterham, verwerkt in een gerecht, op een kaasschotel, … en natuurlijk als ideaal hapje bij een Westmalle Dubbel of Tripel.
Naaste "Authentic Trappist Pruduct" zijn we sinds 2019 ook erkend als Vlaams Streekproduct
Dispose de mon propre atelier
Melk
Produit sur mon exploitation
Produits locaux (-250km), produits issus d'une production labellisée, produits artisanaux
Dierlijk stremsel
Approvisionnement auprès d'un fournisseur national
Produits locaux (-250km), produits issus d'une production labellisée
Melkzuurbacterie
Produit sur mon exploitation
Produits issus d'une production labellisée, produits locaux (-250km), produits artisanaux
Het maken van de trappistenkaas van Westmalle is een ambachtelijk proces, volledig op basis van verse melk van de koeien van de abdij zelf. Ook de arbeid die in het maken van de kaas kruipt, ligt grotendeels in de handen van de monniken.